Mijn favorieten

Huizenkopers kunnen vanaf 1 juli minder lenen.

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) stelt elk jaar per inkomensgroep vast welk hypotheekbedrag huishoudens maximaal kunnen lenen, zonder dat ze in de financiële problemen raken.

De zogenoemde financieringslastpercentages laten zien welk deel van het inkomen er maximaal aan hypotheeklasten uitgegeven mag worden. Hypotheekverstrekkers zijn verplicht die percentages te gebruiken bij het berekenen van het hypotheekbedrag.

Er wordt bij het berekenen van de normen rekening gehouden met de koopkracht van huishoudens en de hypotheekrente.

De leennormen staan overigens los van de zogenoemde loan-to-value die voor alle inkomens gelijk is. De overheid verlaagt tot 2018 ieder jaar de loan-to-value, de verhouding tussen de hoogte van de lening en de waarde van het huis. Dit jaar kunnen huizenkopers een hypotheek afsluiten tot 103 procent van de waarde van het huis.

De rente is laag, waarom mag je dan toch minder lenen?

In principe kan iemand bij een lage rentestand meer lenen. Een koper hoeft dan namelijk minder rente over het totaalbedrag te betalen.

Maar tegelijkertijd kunnen huizenbezitters vanwege de lage rente achteraf ook minder hypotheekrenteaftrek via de Belastingdienst terugkrijgen. Het rentebedrag is immers lager.

Ze kunnen dus netto per maand meer kwijt zijn aan hypotheeklasten. Daarom wordt de leencapaciteit, ondanks de lage rente, toch ingeperkt.

 Lees HIER verder.

 

Bron: NUgeld.nl 

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring